موقع جوش آوردن ماشین چه کار کنیم | راهنمای کامل

جوش آوردن موتور ماشین برای هر راننده‌ای یک کابوس است، زیرا می‌تواند در هر شرایطی، از ترافیک سنگین گرفته تا جاده‌های خلوت و در گرمای طاقت فرسا رخ دهد. در این لحظات بحرانی، حفظ آرامش و انجام برخی کارهای صحیح برای جلوگیری از آسیب‌های جدی به موتور و سلامت سرنشینان، از اهمیت بالایی برخوردار است.

در این مقاله، گام‌به‌گام به بررسی اقدامات لازم در هنگام جوش آوردن ماشین می‌پردازیم و نکات کاربردی را برای پیشگیری از این اتفاق ارائه خواهیم کرد. در انتهای این مطلب دیگر نگران جوش آوردن ماشینتان نیستید و در صورت بروز این اتفاق، یاد میگیرید چه اقداماتی برای خنک کردن موتور پس از جوش آوردن انجام دهید.

علائم هشدار دهنده جوش آوردن ماشین

هنگامی که آمپر دما به محدوده قرمز برسد و موتور ماشین داغ شود این امکان نیز وجود دارد که موتور ماشین جوش بیاورد و نشانه آن بیرون زدن بخار آب از مخزن رادیاتور است. جوش آوردن موتور علائمی مشخصی دارد که دانستشان کمک می‌کند فورا این مشکل را شناسایی کنید.

  • روشن شدن چراغ هشداردهنده دما: این چراغ، اولین علامت هشداردهنده‌ی گرم شدن بیش از حد موتور است که رو صفحه کیلومتر نشان داده می‌شود و باید به آن توجه فوری شود.
  • بالا رفتن عقربه نشانگر دما: افزایش ناگهانی یا پیوسته‌ی دمای موتور، نشان از نقص در سیستم خنک‌کننده دارد.
  • بوی بخار: بوی شیرین یا تند ضدیخ از موتور، می‌تواند نشانه‌ی نشت مایع خنک‌کننده باشد.
  • خروج بخار از رادیاتور: مشاهده‌ی بخار آب از زیر کاپوت، خصوصاً در زمانی که موتور روشن است، علامتی قطعی از جوش آوردن ماشین است.

اقدامات اولیه هنگام جوش آوردن ماشین

اگر در شرایطی قرار گرفتید که موتور ماشینتان جوش آورد، خونسردی خود را حفظ کنید و در اولین فرصت اقداماتی که در ادامه بیان شده‌اند را انجام دهید تا بتوانید مانع از رسیدن آسیب‌های بیشتر به موتور و اجزای داخلی آن شوید.

  1. روشن کردن چراغ‌های راهنما و توقف در مکانی امن

اولین اقدام حیاتی، روشن کردن چراغ‌های راهنما و توقف خودرو در مکانی امن و سایه‌دار، به دور از ترافیک و خطرات احتمالی است. از خاموش کردن ناگهانی موتور خودداری کنید، زیرا این کار می‌تواند شوک مضاعفی به موتور وارد کند.

  1. خاموش کردن کولر و سایر لوازم برقی:

اگر در فصل گرما هستید، با خاموش کردن کولر، سیستم صوتی و هرگونه اداوات برقی، به کاهش بار موتور و خنک شدن سریع‌تر آن کمک کنید. این امر بسیار مهم است که سیستم تهویه هنگام جوش آوردن موتور خاموش باشد.

  1. باز کردن احتیاطی درب کاپوت

در این مرحله اگر آب در دسترس دارید، سعی کنید با پاشین آب روی رادیاتو برای خنک کردن موتور تلاش کنید تا بتوانید درب رادیتور را باز کنید. ابتدا مراقب دستانتان باشید، و با استاده از یک پارچه ضخیم و در حالی که سرتان را عقب گرفته‌اید، به آرامی درب رادیاتور را باز کنید تا بخار و گرما اضافی خارج شود.

نکته: بخار رادیتور ماشین بسیار خطرناک است. برای باز کردن درب رادیاتور ماشین پس از جوش آوردن مراقب باشید تا به خودتان آسیب وارد نکنید. در صورتی که خودتان نتوانستید، حتما از شخص دیگری کمک بخواهید.

  1. بررسی سطح مایع خنک‌کننده

پس از خنک شدن اندک موتور، سطح مایع خنک‌کننده را در مخزن رادیاتور یا مخزن ذخیره بررسی کنید. در صورت کم بودن مایع، به آرامی آب یا آب رادیتور مرغوب اضافه کنید.

  1. بخاری را روشن کنید

در برخی از خودروها، روشن کردن بخاری می‌تواند به گردش مایع خنک‌کننده و خنک شدن سریع‌تر موتور کمک کند. همچنین بهتر است در ابتدا پس از جوش آوردن موتور خودرو، در ابتدا بخاری را روشن کنید تا گرمای اضافی موتور را خارج کند.

  1. تماس با یدک‌کش یا تعمیرکار

اگر با انجام اقدامات فوق، مشکل برطرف نشد و یا نتوانستید درب رادیاتور را باز کنید، با یدک‌کش یا تعمیرکار مجرب تماس بگیرید تا از بروز آسیب‌های احتمالی به موتور جلوگیری کنید. با این حال بد نیست بدانید، اولین آسیبی که پس از جوش آوردن به موتور وارد میشود خرابی واشر سرسیلندر است. مخصوصا در خودروهای 405 و پژو پارس.

نکات مهم برای پیشگیری از جوش آوردن ماشین

با دانستن این نکات می‌توانید از بروز هرگونه مشکلی که باعث جوش آوردن موتور ماشین می‌شود جلوگیری کنید:

  • بررسی دوره‌ای سیستم خنک‌کننده: به طور منظم سطح مایع خنک‌کننده، شلنگ‌ها، اتصالات و رادیاتور را برای نشت یا خرابی بررسی کنید.
  • استفاده از ضدیخ مناسب: از بدون گچ یا آب رادیاتور با کیفیت و متناسب با نوع آب و هوای منطقه استفاده کنید.
  • سرویس دوره‌ای خودرو: به طور مرتب، خودرو خود را به تعمیرگاه مجاز برده و مطابق با برنامه زمان‌بندی شده، سیستم خنک‌کننده را توسط مکانیک متخصص بررسی و سرویس کنید.
  • کنترل سلامت تسمه دینام: از سلامت و عملکرد صحیح تسمه دینام که نقش مهمی در گردش پمپ آب دارد، اطمینان حاصل کنید.
  • رانندگی در ترافیک سنگین با احتیاط: در مواقعی که ترافیک سنگین است و خودرو مجبور به توقف و حرکت‌های پیاپی است، مراقب دمای موتور باشید و در صورت نیاز، برای خنک شدن بیشتر، اتومبیل را برای دقایقی خاموش کنید.
  • توجه به علائم هشداردهنده: به علائمی مانند بالا رفتن ناگهانی عقربه نشانگر دما، بوی بخار و نشت مایع خنک‌کننده توجه کنید و در اسرع وقت نسبت به رفع مشکل اقدام نمایید.

نکات مهم برای خنک کردن موتور پس از جوش آوردن

  • همیشه مقداری آب مقطر یا ضدیخ اضافه در صندوق عقب خود داشته باشید تا در صورت نیاز بتوانید از آن استفاده کنید.
  • در فصل‌های گرم سال، به خصوص در مسافت‌های طولانی، به‌طور مرتب دمای موتور را بررسی کنید و در صورت نیاز، در مکان‌های سایه‌دار توقف کرده و به موتور فرصت خنک شدن بدهید.
  • از افزودن آب سرد به موتور داغ خودداری کنید، زیرا این کار می‌تواند شوک مضاعفی به موتور وارد کرده و منجر به ترک خوردن یا شکستن بلوک موتور شود.
  • در صورت استفاده از آب به جای ضدیخ، حتماً در اولین فرصت نسبت به تعویض آن با ضدیخ مناسب اقدام کنید.

جمع‌بندی

جوش آوردن ماشین، مشکلی رایج اما قابل پیشگیری است. در این مطلب به صورت گام به گام برایتان توضیح دادیم که پس از جوش آوردن موتور ماشین چه اقداماتی انجام دهید. با رعایت نکات ذکر شده در این مقاله، می‌توانید از بروز این اتفاق ناخوشایند جلوگیری کرده و سفری امن و آسوده را تجربه کنید. دانستن این نکته بسیار مهم است که در صورت بروز این مشکل، حفظ آرامش و انجام اقدامات صحیح، از آسیب‌های جدی به موتور و سلامت سرنشینان جلوگیری خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *