اول صبح شده و نمیتوانم سر ساعت به کارم برسم، با عجله وارد ماشین میشوم و استارت میزنم و صدایی نمیشنوم. سویچ را میچرخانم اما موتور روشن نمیشود و ماشین استارت نمیخورد. در این مواقع چه باید کرد؟ چون نیاز به ماشین فقط برای سرکار رفتن نیست، بلکه موقعیتهای زیادی وجود دارد که لازم است از خودرو استفاده کنیم.
ماشین به هر دلیلی میتواند خراب شود. هماهنگی قطعات زیادی باعث روشن شدن خودرو میشود که یکی از آنها استارت است. اما یکی از اساسیترین مشکلاتی که برای رانندگان پیش میآید استارت نخوردن ماشین است. اگر به دنبال برسی این مشکل هستید، از شما دعوت میکنیم با این راهنما تا انتها همراه باشید تا علت استارت نخوردن خودرو را بررسی کنیم.
علت استارت نخوردن ماشین چیست
از باتری گرفته تا استارت، سیم کشی، وایر، دینام، فیلتر سوخت کثیف، سردی هوا و سوخت نامناسب میتوانند علتی برای استارت نخوردن ماشین باشند. در ادامه با بررسی هر کدام از این موارد دلایل مهم استارت نخوردن ماشین را بیشتر بشناسید.
روشن نشدن ماشین یک مشکل بسیار آزار دهنده است. انواع قطعات مرتبط با روشن شدن خودرو میتوانند دلیلی برای استارت نخوردن آن باشند. البته این که ماشین استارت میخورد و روشن نمیشود یا کلا استارت نمیخورد متفاوت هستند.
بررسی علت استارت نخوردن نیازمند تشخیص مکانیک است. اما در اینجا قرار است نکات مهمی بررسی کنیم تا بتوانید در مواقع مورد نیاز، خودتان به رفع این مشکل بپردازید. زیرا برخی اوقات با یک حرکت ساده میتوانید علت خرابی یا استارت نخوردن ماشین را پیدا کنید.
خرابی باتری؛ اصلی ترین علت استارت نخوردن خودرو
هنگام چرخاندن سوییچ اگر چراغهای پشت آمپر روشن نمیشوند، یعنی باتری ماشین خراب یا خالی شده است. این اتفاق برای همه پیش میآید و جای نگرانی نیست. در این مواقع پس از چرخاندن استارت، هیچ صدایی از آن تولید نمیشود.
همچنین ممکن است پس از باز کردن سوییچ، چراغهای پشت آمپر روشن شوند و زمانی که استارت میزنید، خاموش یا کمرنگ شوند و این امر نشان از ضعیف شدن باتری ماشین است. البته نباید خودسرانه برای تعویض باتری اقدام کنید.
در بعضی مواقع ممکن است ایراد از جای دیگری باشد که برق به پشت آمپر نمیرسد. در نتیجه بهتر است با مراجعه به مکانیک و با اطمینان از این که باتری علت استارت نخوردن ماشین است، آن را تعویض کنید.
استارت معیوب
یکی دیگر از مهمترین دلایل استارت نخوردن ماشین، خرابی استارت است. در این مواقع، شما استارت میزنید و هیچ صدایی نمیآید و موتور ماشین نمی چرخد. اما این به معنی خرابی تمام اجزای استارت خودرو نیست، زیرا این قطعه از اجزای مختلفی تشکیل شده است.
استارت خودرو از زغال، آرمیچر، چرخدنده، دوشاخه، اتوماتیک، بوش و بدنه تشکیل شده است. یکی از مواردی که اغلب با استارت نخوردن خودرو همراه است، خرابی زغال استارت میباشد که نمیتواند برق باتری را به آرمیچر برساند یا حتی آرمیچر سوخته است.
همچنین دیر استارت خوردن و سخت روشن شدن خودرو مربوط به بوش استارت است که باید تعمیر شود. در صورتی که استارت میزنید، اما صدای قیژ به گوشتان میرسد، نشان از خرابی چرخدنده و شکستن دوشاخه است که با تعمیر رفع میشود.
سویچ
شاید ساده به نظر برسد، اما یکی از دلایل شایع روشن نشدن ماشین خرابی سوئیچ است. سوئیچ دارای یک بورد و سیم کشی است که پس از چرخاندن، ابتدا به پشت آمپر برق میرساند و سپس با چرخش بعدی، با رساندن مثبت 12 آمپر به اتوماتیک ماشین روشن میشود.
خرابی مغزی سوییچ؛ یا معیوب شدن سیم کشی آن میتواند باعث استارت نخوردن ماشین شود. در واقع برای این که بتوانید تشخیص دهید مغزی سوئیچ سالم است یه خیر، باید به یک تعمیرکار ماهر مراجعه کنید تا این مشکل را بررسی کند.
با این حال، این مشکل بسیار رایج است برای اکثر رانندگان پیش میآید. خرابی سویچ به هر دلیلی ممکن است اتفاق بیفتد، از ضربه خوردن گرفته تا خیس شدن. همچنین ممکن است به دلیل کهنه شدن برد الکترونیکی آن، وقت تعویضش رسیده باشد.
دینام
باتری پس رساندن برق برای استارت خودرو، نیاز به شارژ شدن دارد، در این هنگام، دینام است که باتری را شارژ میکند و اگر به هر دلیلی این کار را انجام ندهد، ماشین به سرعت خاموش میشود. نشانه آن را میتوان با خاموش شدن اجزای برقی داخل خودرو مشاهده کرد.
یکی از دلایل رایج خاموش شدن ماشین بعد از گرم شدن، خالی شدن باتری است. البته در صورتی که دینام نتواند آن را شارژ کند. در این صورت باید با قرار دادن گیربکس در دنده دو، ماشین را هول داده و سپس روشن کنید تا به تعمیرگاه برسید.
دینام خودرو نیز اجزای مختلفی دارد که هرکدام به نوبه خود، برای شارژ کردن باتری و استارت خوردن خودرو نقش ویژهای ایفا میکنند. این اجزا شامل آفتامات، آرمیچر؛ دیود، بالشتک، زغال و بلبرینگ است که میتوانند باعث استارت نخوردن ماشین باشند.
علت استارت نخوردن خودرو و شنیدن صدای تق تق
استارت خودرو از اجزای مختلفی تشکیل شده که هماهنگی آنها در کنار یکدیگر ماشین را روشن میکند. اما در بعضی مواقع صداهای متفاوتی پس از استارت زدن از ماشین شنیده میشود.
اگر پس از چرخاندن سوییچ، صدای تق تق شنیدید این مشکل مربوط به اتوماتیک استارت است و ممکن است ضعیف شده باشد. یک راه برای تست این قطعه وجود دارد. یک سر سیمی را به سر مثبت باتری و سر دیگر را به سوکت اتوماتیک وصل کنید، اگر ماشین روشن شد، یعنی اتوماتیک ضعیف شده است.
اما در صورتی که ماشین با استفاده از سیم هم روشن نشود، نشان از خراب بودن اتوماتیک است و بهتر است آن را تعویض کنید. همچنین شاید در صورت نیاز به تعمیر، با نصب رله برای اتوماتیک مشکلش رفع شود.
شنیدن صدای قیژ پس از استارت زدن
شنیدن صدای قیژ بعد از استارت زدن به ماشین، یعنی دوشاخه استارت خراب شده است. در واقع اگر این صدا را شنیدید، اصلا نگران نباشید و به دنبال مشکلات دیگر نگردید. صدای قیژ مربوط به خرابی چرخ دنده استارت است.
تشخیص این صدا برای تمام رانندگان راحت است. همچنین بد نیست بدانید که یکی دیگر از اجزای استارت که عملکردی شبیه چرخ دنده دارد، دوشاخه است که اگر خراب شده باشد، باز هم میتواند صدای قیژ تولید کند.
اگر برای تعمیر چرخ دنده استارت به تعمیرکار مراجعه کردید، حتما یادآور شوید دوشاخه را نیز بررسی کند تا اگر خراب شده بود، همان موقع مشکل آن را برطرف کرده تا دوباره به مکانیک مراجعه نکنید.
علت خاموش شدن خودرو در حرکت و استارت نخوردن آن چیست؟
خاموش شدن ماشین پس از گرم شدن موتور یا زمانی که در حال حرکت هستید یک مشکل اساسی است. اما زمانی که پس از این اتفاق ماشین استارت نخورد، مشکل از خرابی دینام است که نمیتواند باتری را شارژ کند و در نتیجه ماشین روشن نمیشود.
در بالاتر نیز توضیح دادیم که باتری برای کار کردن باید توسط دینام شارژ شود. در نتیجه اگر در حین حرکت متوجه ضعیف یا خاموش شدن چراغهای روی داشبورد یا پشت صفحه آمپر شدید و دیگر نتوانستید ماشین را روشن کنید، ایراد از دینام است.
همچنین ذکر این نکته بسیار مهم است که در خودروهای ایرانی مانند سمند EF7 و پژو 405 یک رله در زیر پای راننده قرار دارد که اگر خراب شده باشد، ماشین استارت نمیخورد.
فرق استارت نخوردن با روشن نشدن ماشین
یکی از مهمترین موضوعاتی که باید بدانید، این است که اصطلاح استارت نخوردن ماشین، این است که پس از چرخاندن سوییچ و استارت زدن، عملی که باید ماشین را روشن کند صورت نمیگیرد. در واقع، خودرو استارت نمیخورد.
اما زمانی که ماشین استارت خورد و روشن نشد با وضعیت استارت نخوردن متفاوت است. برای تمام این موارد عدم روشن شدن ماشین، قطعات زیادی میتوانند در این امر باعث به وجود آمدن مشکلات روشن نشدن خودرو باشند.
به عنوان مثال، زمانی که اول صبح به ماشین استارت میزنید و روشن نمیشود و اگر استارت خودرو نیز کار میکند و صدای آن را میشوید در نتیجه مشکل را نباید از طریق اجزای استارت و موارد مربوط به آن دانست.
جمعبندی: استارت ماشین را سالم نگه دارید تا همیشه ماشینتان روشن شود
در این مطلب یکی از رایجترین مشکلاتی که رانندگان را آن رو به رو هستند را بررسی کردیم. استارت نخوردن ماشین یکی از مواردی است که برای هر خودرویی فارغ از دنده دستی یا اتومات بودن آن پیش میآید. راههای زیادی برای بررسی علت خرابی استارت وجود دارد. با این حال در این مقاله توضیح دادیم که کدام قطعات دیگر، میتوانند باعث شوند ماشین استارت نخورد.
باتری، دینام، سوییچ و استارت مهمترین قطعاتی هستند که پس از استارت نخوردن ماشین باید آنها را بررسی کنید. با استفاده از راهنمای این مطلب میتوانید خودتان مشکل را پیدا کنید. اگر موردی وجود دارد که به آن اشاره نکردهایم، خوشحال میشویم در بخش کامنتها با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.